Tajemná Divoká Desná

22.11.2018 19:52

V měsíci listopadu ukončujeme školní ekologický projekt Tajemná Divoká Desná. Na jeho realizaci jsme získali finanční podporu – dotaci z rozpočtových prostředků Pardubického kraje v rámci programu Vzdělávání, výchova a osvěta v oblasti životního prostředí v Pardubickém kraji pro rok 2018. Finanční podpora (13300,- Kč) byla částečně využita na uhrazení dopravy na exkurzi, vstupného a zakoupení nových košů na tříděný odpad, které budou umístěny v prostorách školních chodeb.

Cílem projektu bylo získat nové poznatky v oblasti ekologie, energetiky, uvědomit si důležitost vzájemného propojení s obnovitelnými zdroji.

S žáky 5. - 9. ročníku jsme se vydali na exkurzi do přečerpávací vodní nádrže Dlouhé Stráně v Loučné nad Desnou v Jeseníkách a do historické Ruční papírny Velké Losiny. Poznali jsme fungování unikátní vodní elektrárny a výrobu ručního papíru, který jsme si prakticky vyzkoušeli díky programu ekologického centra Paleta Oucmanice. Žáci z 1. stupně se ve školním programu Živá a mrtvá voda seznámili s důležitostí vody pro život, její ochrany, šetrného spotřebitelství a společnými silami dokázali přivést vodu z „kopce do nížiny“. V rámci mezipředmětových vztahů žáci 8. ročníku zavítali do ČOV v Hradci nad Svitavou.