Svitavský deník - rubrika čtenář reportér - Jaká je malá vesnická škola

02.07.2008 16:44

 

Radiměř/ Společnost, v níž se měřítkem všech hodnot stávají finance, nemůže odpovědět jinak. Každý člověk však ví, že existují hodnoty, jež se na počet nul nedají převést. Jde o zdraví a vzdělání. Různé statistické údaje dokazují, jak klesá vzdělanost národa, který v minulosti v téhle oblasti patřil ke špičkám nejen evropským.
Úsporná opatření ve školství se týkají především malých vesnických škol, k nimž patří i škola v Radiměři. Neúprosné pravidlo, že počet žáků určuje výši přidělených finančních prostředků, zneklidňuje učitele i rodiče ve spoustě podobných obcí v celé republice.
Správný krok, jak se bránit necitlivé byrokracii, předvedli učitelé, zaměstnanci i žáci radiměřské školy v sobotu 21. června. Krásný slunečný den počátku léta přivítal stovky bývalých i současných žáků do budovy, která oslavila sté výročí.
V den otevřených dveří byly zpřístupněny všechny prostory těm, kteří tu prožili svá školní léta. Budova pamětnice dýchala nejen vzpomínkami, ale i vlídnou a přátelskou atmosférou. Připomíná velký rodinný dům, útulný, čistý, rozesmátý a ochotný přijmout každého, kdo projeví zájem.
Protože tato budova sloužila ve své historii nejen žákům českým, ale i německým, byli jejich zástupci na oslavu pozváni také. Přijeli z města Würzburgu a spolu s českými spolupracovníky připravili cenný dárek – kroniku obce, jaká se v současné historii objevuje vůbec poprvé. Kromika se nehonosí vědeckými ambicemi. Jsou to vzpomínky, někdy velmi hořké, těch, kteří po staletí považovali Radiměř za svůj domov. Proto je velmi záslužný čin organizátorů tohoto setkání, že se nebáli některých netolerantních názorů, které se v obci určitě objeví. Ukázali, jak by měla vyrůstat dnešní mladá generace. Ne hranice zeměpisné, politické, jazykové, ale podané ruce k přátelství přes celou Evropu.
Na organizování setkání se podílely i různé zájmové spolky, jako například včelaři, myslivci, dobrovolní hasiči, a tak měli dnešní žáčkové obecní život jako na dlani, konkretizovaný osobami, které znají a s nimiž se denně setkávají.
Výuka i vzdělávání ve školách dnes probíhá podle tzv. Školního vzdělávacího programu. Ten určuje často nekonkrétními hesly, jak by měla péče o žáky třetího tisíciletí vypadat. Kdo navštívil v sobotu 21. června radiměřskou školu, viděl názorně, že tam si moc dobře vědí rady.
Při přidělování finančních prostředků by si měl každý vzpomenout na svou základní školu. Bez ní by totiž nedosáhl svých dnešních titulů a významných postů.
Do další stovky let už jen přání všeho dobrého, mnoho schopných a nadšených učitelů, dychtivých žáků, vstřícných rodičů a samozřejmě štědré ruky zastupitelů nejen radiměřských, ale i těch vzdálenějších.
⋌JANA ŠTŮLOVÁ,
⋌žákyně radiměřské školy 1953–1962