Správné návyky školáka při psaní

01.09.2021 08:00

V momentě kdy dítě poprvé uchopí pastelku do ruky, začíná dlouhá cesta od čmáranice, přes omalovánky, provizorní a pestrobarevné domečky, první kostrbatá písmenka až po první napsané slovo. Důležité je si uvědomit, že nestačí naučit se jen psát, ale hlavní je naučit se psát správně a to tak, aby dítě v pozdějších ročnících nemělo problémy, nestěžovalo si na bolesti a únavu a nezaostávalo tak za vrstevníky. Proto je třeba, aby se již v začátcích naučilo držet tužku nebo pero správně.

Jak vypadá správný úchop? Tužku drží zespodu první článek prostředníčku, špička palce ji přidržuje ze strany. Ukazovák je seshora jen položený. Úplně volně, aby jím bylo možné poťukat. Dítě by mělo být schopno psát i bez ukazováku. Každý jiný úchop s sebou dříve či později přinese dítěti problémy. Ty v celkovém důsledku vedou ke zpomalení tempa psaní a kvality čitelnosti, zaostávání za vrstevníky, dekoncentraci a ztrátě zájmu či chuti na psaní a malování, což vede k celkovému zhoršení školních výsledků.

Svou roli v tom hraje i výběr školních pomůcek pro dítě. Příliš bledé pastelky s tvrdou tuhou přinášejí dětem velký diskomfort. Musí na pastelky tlačit, čímž přetěžují svalstvo ruky a rychle se unaví. Ideální pro kreslení i nacvičování tvarů jsou pastelky se středně měkkou tuhou. Aby si dítě vybudovalo správný úchop, je dobré začínat již s trojhrannými pastelkami, které lépe sedí v ruce, neotáčejí se, ani nekloužou a dítě si s nimi přirozeně vytvoří správné návyky.

Péče o správný vývoj by měla být rozdělena mezi pedagogy a rodiče a měla by být založena na spolupráci obou stran. Na správné držení pastelek a tužek by měli dohlížet již pedagogové v mateřské škole. Protože děti už ve věku kolem 3 až 4 let milují malování a budují si zde první návyky, které si s sebou přinesou do školních lavic. Úkolem rodičů je dohlížet na své ratolesti doma, postupně s nimi nacvičovat jednoduché tvary, věnovat se jim, rozvíjet jejich grafomotorické schopnosti a nemít na ně přehnané nároky. Důležité je, aby rodiče poznali a ovládali správný úchop a mohli ho tak s dítětem nacvičovat správně.

V současné době jsou na trhu psací potřeby, které svým tvarem a použitým materiálem psaní usnadňují a přirozeně učí správný úchop.