Šest plus pes šlo přes les…

08.11.2021 05:40

Sobotního rána se šest turistů ze 7. ročníku a jeden pes, všichni doprovázeni třídní učitelkou, vydali na pochod k Thórovu kladivu. Počasí vyhovělo našemu přání, ale i přes hojnost slunečních paprsků vyžadovalo svižné tempo, které zdatní turisté i čtyřnohá psí směska s nadhledem zvládli. Na správný směr jsme se mohli spolehnout díky vedoucímu výpravy Ondrovi Mauerovi. 

Jaké ovšem bylo překvapení, když jsme dorazili do cíle!? Byl tady před námi! Kdo? Přece sám Thór, vykonavatel spravedlnosti, bůh hromu, deště, nebe a plodnosti země. Kdo jiný by mohl uzvednout kladivo a odnést jej i s podložním kamenem? Možná už kdesi rejdí ve svém voze taženém dvěma kozly s nevyslovitelnými jmény Tanngnjóst a Tanngrisni. Nám nezbylo než uvěřit, že kladivo nepoužije k vrhání blesků, ale k orání půdy, což je jednoznačně ta lepší možnost. Případně, že bude statečně bojovat s obry. I dnes se určitě nějací najdou, i když mají vesměs normální lidskou podobu.

A tak jsme, plni víry v dobro a spravedlnost, s čistým svědomím posvačili, popovídali si, vyfotili nezbytná selfíčka a vydali se na cestu zpět. Před cílem jsme pozdravili strakaté jalovice v místním kravíně a spěchali za vůní oběda. 

Zcela nenápadně jsme všichni společně během jednoho dopoledne pozvedli své tělo i ducha.

Pokračování příště. Budete-li se chtít přidat, budete vítáni. 


PS: Věděli jste, že Vikingové po Thorovi pojmenovali čtvrtek, neboli hromový den? V angličtině se čtvrtek jmenuje Thursday - tedy Thorův den. V němčině je podobnost ještě více očividná - čtvrtý den se jmenuje Donnerstag, přičemž Donner znamená hrom.

Mgr. Sylva Těšínská