Dukovany? Dalešice? A jedem!!!

22.10.2021 10:50

Žáci 2. stupně radiměřské školy si ve čtvrtek 14. října museli znatelně přivstat. To proto, aby se už kolem šesté hodiny ranní mohli postupně nalodit na palubu autobusu, který je odvezl na exkurzi do Jaderné elektrárny Dukovany a poté do Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice.

V informačním centru jaderné elektrárny zhlédli komentovanou prezentaci o provozu elektrárny a prohlédli si její model. Ale pouze u teorie nezůstalo. Žáci si mohli vše vyzkoušet takřka na vlastní kůži. Prošli si cestu paliva od A do Z, vstoupili do simulovaného uranového dolu, důležitě prošli turniketem pro zaměstnance, kde zanechali otisk své dlaně, a ocitli se v samém nitru jaderného reaktoru. V interaktivním koutku si pak vyzkoušeli vodivost různých předmětů a zjistili, jak vlastně elektrárna funguje. Měli také možnost pořídit si vlastní foto s pozadím jaderné elektrárny.

Ve vodní elektrárně Dalešice si děti mohly doslova ohmatat ocelovou turbínu, prohlédnout si prostor vodní elektrárny a srovnat výrobu energie ve vodních a jaderných elektrárnách.

Odezva účastníků zájezdu byla veskrze kladná a exkurze se setkala s úspěchem, který korunovala zastávka na čerpací stanici, z níž si mladí, poučení badatelé se spokojeným úsměvem na rtech odnášeli bagety a brambůrky všeho druhu.

Potom už nezbývalo, než dojet v pořádku na místo určení, za což patří velký dík panu Hnátovi, který nás všechny bezpečně provezl malebnou podzimní Vysočinou tam i zpět.

Poděkovat za organizaci exkurze je třeba Janě Selicharové, vedoucímu výpravy Radku Škorpíkovi, celému pedagogickému doprovodu a samozřejmě dětem!

 

Mgr. Sylva Těšínská