Den na téma klimatické změny s ekocentrem SEVER

21.11.2019 08:00

Tematický den byl zaměřen na klimatické změny s důrazem na její důsledky a možnosti adaptačních a mitigačních opatření na lokální úrovni. Žákům v první části byla představena celá problematika a téma v souvislostech (skleníkový efekt, příčiny, dopady...), na to navazovala simultační hra „Jak se žije v Podnebíně“, ve které žáci vybírali vhodná klimatická opatření pro své obce. Následně navazovala diskuse o skutečně realizovaných a v blízké budoucnosti plánovaných opatřeních v naší obci s panem starostou Romanem Satrapou.

   Cílem celého dne bylo, aby žáci pochopili závažnost problému, navrhli možná řešení, zjistili, jaká opatření již v Radiměři existují, a aby vnímali potřebnost, globální a environmentální problém řešit.

Mgr. Jana Selicharová

 

 

Článek žáka Jana Gerischera, 8. třída

V pátek 15.11. se žáci osmé a deváté třídy zúčastnili ekologického programu o globálních změnách. Sešli jsme se v učebně p. učitelky Selicharové, kde nás celým programem provedla paní lektorka ze Střediska ekologické výchovy a etiky Rychory (SEVER). Mluvila o ekologických změnách na celém světě, např. úbytek ledovců a pralesů, o plastech v mořích a oceánech, které zabíjí vodní tvory - želvy. Později jsme hráli hru, kdy jsme se rozdělili na skupinky. Každá byla po třech kamarádech. Dostali jsme fiktivní vesnici Podnebín, o kterou jsme se měli postarat. Dále jsme dostali 2000000 Kč na provoz.  Za tyto peníze jsme si mohli koupit různé věci pro lepší život ve vesnici, třeba retenční nádrž, lesopark nebo močál. Ke hře ještě patřila tabulka o spokojenosti lidí žijících v této vesnici. Pokud bylo nad 60 bodů, vesničané byli spokojeni. Točili jsme také kolem neštěstí, kde padaly katastrofy. Vytočili jsme si desetiletou povodeň. Ve skupince jsme se poradili, jak nejlépe katastrofu zvládnout, koupili jsme si retenční nádrž a nádrž na dešťovou vodu, ubylo nám 750000 Kč z našeho konta. Dále jsme zaplatili škody, které napáchala desetiletá voda. Takto jsme hru hráli ještě několik kol, kdy jsme si ještě mohli vytočit - extrémní sucho, stoletou povodeň...... Nakonec jsme po skupinkách vyhodnotili kdo nejlépe hospodařil se 2000000 Kč. Vyhrála skupinka ve složení Stejskal Vojta, Pémová Karolína a Lipenská Nikola.

Ke konci dopoledne jsme všichni dostali pracovní listy, které jsme měli vyplnit. Byla tam třeba otázka, jestli u nás ve vesnici máme nějaké prostředky pro zmírnění následků katastrof nebo klimatických změn. Na otázky nám přišel odpovědět náš pan starosta Roman Satrapa a popsal nám, čím se naše obec snaží bojovat proti klimatickým změnám a případným katastrofám.

Celý den se nám líbil, dozvěděli jsme se mnoho nového a poučného a hlavně zábavnou formou. Poděkování patří i naší p. učitelce Selicharové